Προϊόντα Κατηγορίας: Έλκη

Υγρή μέθοδος θεραπείας ελκών

Η υγρή μέθοδος θεραπείας ελκών δέρματος συνίσταται στη χρήση υλικών που εξασφαλίζουν την ικανή και αναγκαία ποσότητα υγρασίας στην επιφάνεια του έλκους ώστε να προάγονται οι φυσικοί μηχανισμοί αποκατάστασης και επούλωσης (απολέπιση, νεοαγγειογέννεση, κοκκίωση, επιθηλιοποίηση).

Υγρή μέθοδος θεραπείας ελκών

Πλεονεκτήματα της υγρής μεθόδου θεραπείας ελκών Υγρή μέθοδος θεραπείας ελκών

Το 1962 ο Winter απέδειξε σε πειραματόζωα ότι όταν τα έλκη διατηρούνται υγρά, η επιθηλιοποίηση λαμβάνει μέρος δύο φορές πιο γρήγορα από τα έλκη τα οποία αφήνουν να στεγνώσουν με έκθεση στον αέρα. Το 1963 οι Hinman και Maibac επαλήθευσαν τη θεωρία του Winter σε ανθρώπους.

Η υγρή μέθοδος θεραπείας ελκών αποτρέπει το σχηματισμό ψευδομεμβρανών στην επιφάνεια των ελκών, σε αντίθεση με τη στεγνή μέθοδο, λόγω των οσμωτικών φαινομένων που προκαλεί και της σωστής διαχείρισης του εξιδρώματος.

Η έκθεση του έλκους στον αέρα θα ξηράνει το έλκος και θα δημιουργήσει ψευδομεμβράνες. Η ξήρανση της επιφάνειας του έλκους θα εμποδίσει τα αναπλαστικά κύτταρα του δέρματος να «μεταναστεύσουν» στις παρακείμενες περιοχές και να καλύψουν τα ιστικά ελλείμματα. Το φαινόμενο αυτό θα καθυστερήσει την επούλωση.

Στο περιβάλλον κάτω από το επίθεμα δημιουργούνται άριστες συνθήκες ώστε να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός θεραπείας του ίδιου του οργανισμού.

Η υγρή μέθοδος θεραπείας συμβάλλει στην αισθητή μείωση του πόνου λόγω της προστασίας των νευρικών απολήξεων της επιφάνειας του έλκους από τραυματισμό και ξηρότητα. Η χρήση των επιθεμάτων εξασφαλίζει την ιδανική θερμοκρασία στην επιφάνεια του έλκους για την προαγωγή των επουλωτικών φαινομένων.

Μηχανισμός δράσης της υγρής μεθόδου θεραπείας στην επούλωση:

  1. Απολέπιση. Στη φάση αυτή η υγρή μέθοδος θεραπείας διευκολύνει την ενυδάτωση του έλκους. Η απομάκρυνση της μαλακής νέκρωσης επιταχύνεται με την απελευθέρωση ενζύμων από τα φαγοκύτταρα του οργανισμού και τα βακτηρίδια που είναι αποικισμένα στο έλκος.
  2. Κοκκίωση. Στη φάση της κοκκίωσης τα φαγοκύτταρα φθάνουν σε μεγάλη ποσότητα στο σχετικό ζεστό και υγρό περιβάλλον και παράγουν ουσίες (παράγοντες) οι οποίες διεγείρουν το σχηματισμό τριχοειδών αγγείων. Ο κοκκιώδης ιστός (ο οποίος αποτελείται κυρίως από τριχοειδή αγγεία, ινοβλαστώματα και κολλαγόνο) σύντομα θα εμφανιστεί και θα καλύψει την κοιλότητα του έλκους.
  3. Επιθηλιοποίηση. Στη φάση της επιθηλιοποίησης κύτταρα του επιθηλιακού ιστού μεταναστεύουν σε όλη την επιφάνεια του έλκους από τις άκρες. Η μετανάστευση αυτή γίνεται πιο γρήγορα σε υγρά παρά σε στεγνά έλκη.
Περισσότερα στην κατηγορία αυτή: « Έγκαυμα Κατάλογος προϊόντων »

Δείτε τώρα

Το καλάθι μου

 x 
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Αλπακο ΑΕ Κεντρικά γραφεία

17ο  χλμ Εθν. Οδού Αθ. Λαμίας
Τηλ.: 210 6201400
Φαξ: 210 6201333
E-mail: info@alpako.gr

Β. Ελλάδα- Θεσσαλονίκη

Πελοπόννησος- Πάτρα

Κρήτη- Ηράκλειο

Υπόλοιπη Ελλάδα