Προϊόντα Κατηγορίας: Έλκη

Έγκαυμα

Διάκριση και Σταδιοποίηση εγκαυμάτων

Τα εγκαύματα διακρίνονται ανάλογα με την αιτία που τα προκάλεσε κυρίως σε:

 • Θερμικά
 • Χημικά
 • Ηλεκτρικά
 • Ακτινοβολίας

Ξεχωριστά μελετώνται τα εγκαύματα που προκαλούνται σε εσωτερικά όργανα (αναπνευστικό και γαστρεντερικό σύστημα) μετά από κατάποση χημικών καυστικών ουσιών ή εισπνοή καυστικών αερίων ή ατμού.

Η κυριότερη μέθοδος σταδιοποίησης των εγκαυμάτων είναι :

 • 1ου βαθμού – επιδερμικά εγκαύματα
 • 2ου βαθμού – μερικού πάχους δέρματος, επιφανειακά
 • 2ου βαθμού – μερικού πάχους δέρματος, βαθιά
 • 3ου βαθμού – ολικού πάχους δέρματος

Για την βαρύτητα ενός εγκαύματος πρέπει να συνεκτιμηθούν οι εξής παράμετροι:

 • Βάθος καταστροφής των ιστών (1ου, 2ου ή 3ου βαθμού)
 • Έκταση του εγκαύματος ως προς την επιφάνεια σώματος («κανόνας των 9»)
 • Σημείο εγκαύματος (πρόσωπο, τράχηλος, περίνεο κ.λ.π.)
 • Ύπαρξη άλλων κακώσεων (κατάγματα κ.λ.π.)
 • Ηλικία ασθενούς (παιδιά και ηλικιωμένοι είναι ευάλωτοι)

Τόσο η σταδιοποίηση όσο και η εκτίμηση της βαρύτητας ενός εγκαύματος γίνονται από ιατρό ή ειδικό κέντρο αντιμετώπισης εγκαυμάτων. Εγκαύματα 1ου βαθμού, περιορισμένης έκτασης, μπορούν να αντιμετωπιστούν κατ΄ οίκον χωρίς την παρέμβαση ειδικού.

Τα εγκαύματα στο πρόσωπο, χέρια, τράχηλο, περίνεο ανεξάρτητα από το βάθος και την έκταση, κάθε έγκαυμα σε παιδί ή ηλικιωμένο και κάθε ηλεκτρικό, εισπνευστικό ή έγκαυμα από κατάποση χημικών πρέπει να αντιμετωπίζεται από ιατρό ή ειδικό κέντρο αντιμετώπισης εγκαυμάτων.

Βασικές Αρχές για την Θεραπεία
Η θεραπεία των εγκαυμάτων, εξαρτάται από την βαρύτητα τους. Η θεραπεία των ελαφρών εγκαυμάτων (1ου βαθμού ή 2ου βαθμού επιφανειακά μικρής έκτασης) είναι τοπική. Τα βαρύτερα εγκαύματα δεν θεωρούνται ως μια τοπική βλάβη μόνο αλλά ως «συστηματική νόσος». Η θεραπεία τους γίνεται σε ειδικό κέντρο αντιμετώπισης εγκαυμάτων ή σε άλλη οργανωμένη μονάδα υγείας. Ο σχεδιασμός της θεραπευτικής παρέμβασης γίνεται σε δύο επίπεδα:

Συστηματική θεραπευτική παρέμβαση.
Τοπική θεραπευτική παρέμβαση Ο ρόλος των επιθεμάτων στην τοπική θεραπεία των εγκαυμάτων Ο ρόλος των επιθεμάτων καθορίζεται από την ύπαρξη ή όχι εξέλκωσης στην εγκαυματική επιφάνεια. Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για την τοπική θεραπεία των εγκαυμάτων ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκονται είναι η ακόλουθη:

Εγκαύματα 1ου βαθμού (χωρίς φλύκταινα ή εξέλκωση)

 • Καθαρίστε την εγκαυματική επιφάνεια με ένα καθαριστικό και ήπιο αντισηπτικό που δεν την ξηραίνει, χωρίς να την τρίψετε, διότι αυτό θα προκαλέσει πόνο ή/και άσκοπη καταστροφή της επιδερμίδας.
 • Τοποθετήστε πάνω στην εγκαυματική επιφάνεια Urgotul SAg. Αν ο ερεθισμός είναι έντονος, χρησιμοποιήστε Gelfix Spray.
 • Αφήστε το έγκαυμα ανοικτό (χωρίς επίδεση).

Εγκαύματα 2ου βαθμού επιφανειακά
Εάν από την εγκαυματική επιφάνεια συνεχίζεται η εκροή ορώδους υγρού, καλύψτε την εγκαυματική επιφάνεια με ένα μη- κολλητικό επίθεμα Cellosorb Αφρώδες Υδροτριχοειδικής Απορρόφησης.

Το επίθεμα πρέπει να αλλάζεται αμέσως σε περίπτωση διαρροής, ή όταν εκτιμάται ότι είναι απαραίτητο από τον ιατρό, ή όταν κορεστεί. Αν το επίθεμα έχει προσκολληθεί στην εγκαυματική επιφάνεια, χρησιμοποιήστε φυσιολογικό ορό για να διαβρέξετε το επίθεμα. Η απομάκρυνση του πρέπει να γίνεται προσεκτικά.

Εγκαύματα με εξελκωμένη επιφάνεια, ανεξαρτήτως βαθμού
Αρχικά πλύνετε το έγκαυμα με άφθονο φυσιολογικό ορό και στη συνέχεια με ένα αντισηπτικό στην πυκνότητα και για τον χρόνο που προβλέπει ο κατασκευαστής του και αν αυτό προβλέπετε από τις ιατρικές οδηγίες που έχετε λάβει. Ξεπλύνετε με φυσιολογικό ορό και σκουπίστε καλά με μαλακές κινήσεις το περιβάλλον δέρμα.

Επιλέξτε ένα επίθεμα ανάλογα με την ποσότητα του εξιδρώματος: για μικρή ποσότητα εξιδρώματος προτείνεται η χρήση επιθέματος Λιπιδοκολλοειδούς Urgotul, για μέτρια έως μεγάλη ποσότητα εξιδρώματος το επίθεμα Cellosorb Αφρώδες Υδροτριχοειδικής απορρόφησης. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε επίθεμα με αντιμικροβιακή δράση επιλέξτε ένα επίθεμα Urgotul SAg Υδροκολλοειδές με Άργυρο για έλκη με μικρή ποσότητα εξιδρώματος ή ένα Cellosorb Ag Αφρώδες με Άργυρο για έλκη με μέτρια έως μεγάλη ποσότητα εξιδρώματος.

Εάν το τραύμα έχει μεγάλο βάθος και έντονο εξίδρωμα, γεμίστε την κοιλότητα με Urgosorb Silver Αλγινικό κορδόνι με Άργυρο και καλύψτε το τραύμα με ένα επίθεμα. Εάν υπάρχουν στην επιφάνεια του εγκαύματος νεκροί ιστοί (εσχάρες) για την απομάκρυνση τους, μπορείτε να τοποθετήσετε Υδροτζέλ της Urgo πάνω στις νεκρώσεις. Η αλλαγή στην περίπτωση αυτή πρέπει να γίνεται κάθε μέρα και πάντα με την επίβλεψη ειδικού ιατρού ή νοσηλευτή για την αποφυγή των τοπικών λοιμώξεων.

Κατάλληλο επίθεμα σε διάσταση είναι εκείνο που είναι μεγαλύτερο από το έλκος από όλες τις πλευρές κατά 1 εκ. Αλλάξτε το επίθεμα όταν αυτό κορεστεί από την απορρόφηση του εξιδρώματος του έλκους ή αν υπάρχει διαρροή. Αν παρουσιάζει τοπική λοίμωξη, η αλλαγή πρέπει να γίνεται κάθε μέρα και είναι απαραίτητη η παρακολούθηση από ιατρό ή νοσηλευτή.

Σημαντική σημείωση

Τα ηλεκτρικά εγκαύματα έχουν συνήθως καταστροφές στο δέρμα στο σημείο εισόδου και εξόδου του ηλεκτρικού ρεύματος, οι μεγάλες βλάβες όμως βρίσκονται σε βαθύτερα όργανα και ιστούς. Η θεραπεία τους γίνεται πάντα σε ειδικό κέντρο αντιμετώπισης εγκαυμάτων ή άλλη οργανωμένη μονάδα υγείας.

Περισσότερα στην κατηγορία αυτή: « Φλεβικό έλκος Υγρή μέθοδος θεραπείας ελκών »

Δείτε τώρα

Το καλάθι μου

 x 
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Αλπακο ΑΕ Κεντρικά γραφεία

17ο  χλμ Εθν. Οδού Αθ. Λαμίας
Τηλ.: 210 6201400
Φαξ: 210 6201333
E-mail: info@alpako.gr

Β. Ελλάδα- Θεσσαλονίκη

Πελοπόννησος- Πάτρα

Κρήτη- Ηράκλειο

Υπόλοιπη Ελλάδα