Προϊόντα Κατηγορίας: Έλκη

Φλεβικό έλκος

Αιτίες δημιουργίας
Οι κυριότερες αιτίες πρόκλησης ελκών φλεβικής αιτιολογίας είναι:

 • Στένωση της φλέβας
 • Απόφραξη της φλέβας (θρόμβωση)
 • Ελαττωματική λειτουργία βαλβίδων
 • Παθογένεση των φλεβικών ελκών

Η διαδικασία πρόκλησης φλεβικών ελκών ακολουθεί τα παρακάτω στάδια:

 • Αναπτυσσόμενη φλεβική υπέρταση- Διατεταμένα φλεβίδια
 • Ελάττωση αρτηριακής άρδευσης
 • Μείωση ζωτικότητας των ιστών Οίδημα Νέκρωση λίπους - ίνωση

Θεραπεία του φλεβικού έλκους
Η θεραπευτική προσέγγιση του φλεβικού έλκους περιλαμβάνει τον έλεγχο των εξής παραμέτρων:

 • Έλεγχος προϋπαρχουσών συστηματικών παθήσεων.
 • Καταπολέμηση του οιδήματος του σκέλους με κλινοστατισμό, άσκηση, διουρητικά, διαλείπουσα συμπίεση του άκρου κ.λ.π.
 • Αντιπηκτικά.
 • Τοπική φροντίδα έλκους.
 • Ελαστική περίδεση του έλκους.

Τοπική θεραπεία ελκών φλεβικής αιτιολογίας
Αρχικά πλύνετε το έλκος με φυσιολογικό ορό και στη συνέχεια με ήπια αντισηπτικά που επιτρέπεται η χρήση τους σε τραύματα. Κατόπιν ξεπλύνετε πάλι το τραύμα με φυσιολογικό ορό και σκουπίστε καλά με μαλακές κινήσεις το περιβάλλον δέρμα.

Επιλέξτε ένα επίθεμα υψηλής απορροφητικής ικανότητας όπως για παράδειγμα UrgoSorb Αλγινικό, και Cellosorb Αφρώδες Υδροτριχοειδικής απορρόφησης και τοποθετήστε το στο έλκος με άσηπτες τεχνικές. Τα επιθέματα Cellosorb υπερέχουν των άλλων επιθεμάτων, διότι μπορούν να απορροφούν και υπό συνθήκες πίεσης χωρίς να επιστρέφουν το εξίδρωμα στην επιφάνεια του τραύματος. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε επίθεμα με αντιμικροβιακή δράση επιλέξτε ένα επίθεμα Urgotul SAg Υδροκολλοειδές με Άργυρο για έλκη με μικρή ποσότητα εξιδρώματος ή ένα Cellosorb Ag Αφρώδες με Άργυρο για έλκη με μέτρια έως μεγάλη ποσότητα εξιδρώματος. Σε έλκη με κοιλότητα προτείνεται η χρήση UrgoSorb Αλγινικού κορδονιού για να γεμίσει και στη συνέχεια κάλυψη του έλκους με επίθεμα. Στα έλκη που παρουσιάζουν νεκρωτικές εσχάρες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Υδροτζέλ της Urgo για γρήγορη και αποτελεσματική απολέπιση σε συνδυασμό με ένα επίθεμα.

Επιδέστε το σκέλος, ξεκινώντας από το κατώτερο τμήμα του και σφίγγοντας μέτρια τον επίδεσμο με φθίνουσα ένταση όσο προχωρείτε προς το πάνω μέρος του σκέλους. Αντί επίδεσης μπορεί ο ιατρός να συστήσει ελαστική κάλτσα η οποία θα φορεθεί πάνω από τα επιθέματα.

Κατάλληλο επίθεμα σε διάσταση είναι εκείνο που είναι μεγαλύτερο από το έλκος από όλες τις πλευρές κατά 1εκ. Αλλάξτε το επίθεμα όταν αυτό κορεστεί από την απορρόφηση του εξιδρώματος του έλκους ή αν υπάρχει διαρροή. Αν παρουσιάζει τοπική λοίμωξη, η αλλαγή πρέπει να γίνεται κάθε μέρα και είναι απαραίτητη η παρακολούθηση από ιατρό ή νοσηλευτή.

Πολύ συχνά τα άκρα που παρουσιάζουν βλάβες στο φλεβικό δίκτυο παρουσιάζουν οίδημα και η επιδερμίδα και το δέρμα τους είναι εξαιρετικά ευαίσθητα. Χρησιμοποιήστε Silesse στο λεπτό, ξηραμένο και απολεπισμένο δέρμα του ποδιού γύρω από το έλκος, για να το προστατέψετε από την ξηροδερμία ή ακόμα και στην περίπτωση δερματίτιδας.

Ο θεράπων ιατρός μπορεί να προτείνει καλλιέργειες – αντιβιογράμματα – αντιβιοτικά συστηματικά, σε έλκη με κλινική εικόνα λοίμωξης.

Περισσότερα στην κατηγορία αυτή: « Έλκος κατάκλισης Έγκαυμα »

Δείτε τώρα

Το καλάθι μου

 x 
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Αλπακο ΑΕ Κεντρικά γραφεία

17ο  χλμ Εθν. Οδού Αθ. Λαμίας
Τηλ.: 210 6201400
Φαξ: 210 6201333
E-mail: info@alpako.gr

Β. Ελλάδα- Θεσσαλονίκη

Πελοπόννησος- Πάτρα

Κρήτη- Ηράκλειο

Υπόλοιπη Ελλάδα