Προϊόντα Κατηγορίας: Στομίες

Συνεχίστε με την καθημερινότητα σας

Συνεχίστε με την καθημερινότητα σας Η ζωή σας εξακολουθεί να κυλά κανονικά. Πρέπει να απαλλαγείτε από την ιδέα ότι είστε υποχρεωμένοι να ζείτε αλλιώς.
Μοναδική διαφορά: πρέπει να συνηθίστε ότι οι κενώσεις σας δεν μπορούν να ρυθμίζονται πια τόσο καλά από εσάς.
Όλα τα άλλα: επάγγελμα, σπορ, ταξίδια, κοινωνική ζωή, σεξ, συνεχίζονται όλα όπως και πριν.

Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που βρίσκονται στη θέση σας και έχουν νοιώσει τους ίδιους φόβους με εσάς. Κι όμως έχουν αναρρώσει πλήρως και συνεχίζουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες χωρίς να ενοχλούνται τόσο αυτοί όσο και οι άλλοι γύρω τους.

Επάγγελμα
Σε γενικές γραμμές μπορείτε να ξαναρχίσετε την συνήθη σας εργασία. Όπως συμβαίνει με όλες τις σοβαρές επεμβάσεις θα χρειαστεί κάποιος χρόνος να ξαναβρείτε τις δυνάμεις σας. Ο χρόνος ανάρρωσης θα καθοριστεί βεβαίως από τον θεράποντα γιατρό σας.

Εάν η δραστηριότητα σας είναι συνδεδεμένη με ανύψωση ή τράβηγμα βαρών τότε πρέπει να συζητήσετε γι' αυτό με το γιατρό σας.

Τα σημερινά μοντέρνα βοηθήματα δεν διακρίνονται κάτω από τα ρούχα, είναι αθόρυβα και δεν μυρίζουν επομένως η στομία δεν θα αποτελέσει πρόβλημα στην εργασία σας.

Διατροφή
Βασικό δόγμα για κάθε στομία είναι: "μην αφήνετε να σας κόψουν την όρεξη"

Η διατροφή πρέπει να είναι απόλαυση. Το σώμα μας χρειάζεται μια πλήρη σειρά από διαφορετικά είδη τροφών για καλύτερη υγεία.

Η αφαίρεση τμήματος του εντέρου και η δημιουργία στομίας δεν οδηγούν σε έλλειψη ή διαταραχή στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Επομένως δεν απαιτούνται συμπληρώματα διατροφής ή βιταμίνες, εκτός και αν χρειάζονται για γενικότερους λόγους υγείας.

Τα άτομα με ειλεοστομία πρέπει να έχουν μια πλούσια σε υγρά διατροφή για να αναπληρώνουν την απώλεια των υγρών.

Όταν παρουσιάζονται πόνοι στην κοιλιά σε συνδυασμό με δυσκοιλιότητα ή εμετό πρέπει απαραιτήτως να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Προβλήματα με το έντερο μπορεί να έχετε από συναισθηματική πίεση, μετά από ένα ταξίδι και γενικά σε καταστάσεις που δεν έχουν σχέση με την δίαιτα σας ή με την πάθηση για την οποία χειρουργηθήκατε. Ειδικό διαιτολόγιο για τους οστομικούς δεν υπάρχει. Ωστόσο αν ακολουθούσατε μια συγκεκριμένη δίαιτα πριν την εγχείρηση (π.χ για διαβητικούς) πρέπει να την συνεχίσετε και μετά.
Γενικά θυμηθείτε:

  • η στομία σας δουλεύει κανονικά όταν τρώτε κανονικά
  • η διατροφή σας πρέπει να είναι μετρημένη και πλούσια σε ποικιλία
  • δεν αποφεύγετε την λειτουργία του εντέρου αν δεν τρώτε τίποτα, το μόνο που δημιουργείτε είναι περισσότερα αέρια
  • να τρώτε σε τακτά χρονικά διαστήματα και χωρίς άγχος
  • να μασάτε καλά το φαγητό με κλειστό το στόμα. Μην τρώτε και πίνετε ταυτόχρονα καθώς μπορεί να προκαλέσει αέρια
  • προσθέστε νέες διατροφές στο μενού σας σταδιακά ώστε να ανακαλύψετε ποια από όλες σας δημιουργεί πρόβλημα, όπως περισσότερα αέρια ή υδαρείς κενώσεις. Σε γενικές γραμμές η κατανάλωση φαγητών όπως κρεμμύδια, φασόλια, μπανάνες, αυγά, αεριούχα ποτά, μανιτάρια, λακτόζη (γάλα και τυρί), λάχανα, όσπρια κοκ προκαλούν αυξημένα αέρια και έντονη μυρωδιά

Ελεύθερος χρόνος και αθλητισμός
Μπορείτε μετά τον μετεγχειρητικό χρόνο ανάρρωσης να ξαναρχίσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Η στομία δεν σας εμποδίζει από το να αθληθείτε και να είστε δραστήριοι. Η ελαφριά άθληση όπως είναι το βάδισμα, η ελαφριά γυμναστική, το τένις, ο χορός, η ποδηλασία και το κολύμπι μπορούν να συνεχιστούν χωρίς προβλήματα. Για πιο έντονες αθλητικές δραστηριότητες καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Να θυμάστε πάντως ότι ακόμη και η ελαφριά άθληση (όπως το βάδισμα) είναι καλή άσκηση για την καρδιά σας, τους μύες σας, τα πνευμόνια σας και το σώμα σας συνολικά.

Ρούχα
Τις πρώτες εβδομάδες μετά την έξοδο σας από το νοσοκομείο καλό είναι να φοράτε ρούχα χαλαρά στην περιοχή της κοιλιάς. Σε μερικές όμως εβδομάδες μπορείτε να φορέσετε και πάλι τα συνηθισμένα σας ρούχα. Τα σύγχρονα υλικά στομίας είναι ιδιαίτερα διακριτικά.

Τα ελαστικά ρούχα δεν θα βλάψουν την στομία σας ούτε θα εμποδίσουν την λειτουργία του εντέρου. Εάν η ζώνη σας πέφτει ακριβώς πάνω στην στομία καλό είναι να αποφεύγεται. Οι τιράντες είναι μια καλή εναλλακτική.

Μπάνιο και κολύμπι
Η υγιεινή της περιστομικής περιοχής είναι πολύ σημαντική. Μπορείτε να κάνετε ντους με τον σάκο ή χωρίς αυτόν. Εάν επιλέξετε να κάνετε ντους χωρίς τον σάκο να γνωρίζετε ότι το νερό δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στην στομία σας, αντίθετα μάλιστα το περιστομικό δέρμα θα καθαρίσει καλά.. Μετά το μπάνιο εφαρμόστε τον καινούργιο σας σάκο αφού στεγνώσετε καλά την περιοχή. Εάν πάλι επιλέξετε να κάνετε ντους με τον σάκο σας θυμηθείτε να χρησιμοποιήσετε τα ειδικά αυτοκόλλητα που καλύπτουν το φίλτρο εξωτερικά. Τα αυτοκόλλητα αυτά περιλαμβάνονται σε όλες τις συσκευασίες με υλικά κολοστομίας και σκοπό έχουν να προστατέψουν το φίλτρο από το νερό.

Εάν φοράτε βάση και σάκο, ο σάκος πρέπει να είναι κουμπωμένος πάνω στην βάση όταν κάνετε ντους, διαφορετικά το νερό που θα εισχωρήσει κάτω από την βάση- περιμετρικά της στομίας- και μπορεί να ξεκολλήσει το κολλητικό υλικό.

Καλό είναι τέλος να μην χρησιμοποιήσετε σαπούνι ή κάποια ενυδατική κρέμα γύρω από το στόμιο καθώς μπορούν να μειώσουν την απόδοση του κολλητικού υλικού.

Εάν θέλετε να κάνετε μπάνιο στην θάλασσα, μπορείτε. Απλά για λόγους υγιεινής θα πρέπει να φοράτε σάκο ή κάλυμμα στομίας όταν κολυμπάτε στη θάλασσα ή σε πισίνα.

Ταξίδια
Η στομία δεν σας εμποδίζει από τα ταξίδια, για αναψυχή ή επαγγελματικά. Πολλοί οστομικοί ταξιδεύουν συχνά.

Εάν φύγετε για ταξίδι στο εξωτερικό καλό είναι να συμβουλευτείτε και το γιατρό σας, να έχετε μαζί σας αρκετά υλικά ώστε να σας διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Εάν ταξιδέψετε σε θερμά κλίματα θα χρειαστείτε περισσότερους σάκους και προϊόντα περιποίησης γιατί ιδρώνετε. Να διατηρείτε πάντα τα υλικά σε δροσερό μέρος.

Εάν ταξιδεύετε με αεροπλάνο πάρτε κάποια υλικά μαζί σας καθώς υπάρχει πάντα η πιθανότητα να χαθούν οι αποσκευές σας. Για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα όταν περνάτε από το τελωνείο καλό είναι να έχετε μαζί σας σημείωμα γιατρού που να αναφέρει ότι είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας υλικά για την στομία σας.

Εάν ταξιδέψετε σε ξένη χώρα καλό είναι να πίνετε και να πλένετε τα δόντια σας μόνο εμφιαλωμένο νερό ώστε να αποφύγετε πιθανότητα διάρροιας.

Δείτε τώρα

Το καλάθι μου

 x 
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Αλπακο ΑΕ Κεντρικά γραφεία

17ο  χλμ Εθν. Οδού Αθ. Λαμίας
Τηλ.: 210 6201400
Φαξ: 210 6201333
E-mail: info@alpako.gr

Β. Ελλάδα- Θεσσαλονίκη

Πελοπόννησος- Πάτρα

Κρήτη- Ηράκλειο

Υπόλοιπη Ελλάδα