Προϊόντα Κατηγορίας: Ακράτεια

Σκλήρυνση κατά πλάκας

Η Σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια νευρολογική διαταραχή που προσβάλλει τους ανθρώπους στη μέση ηλικία.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας προσβάλει γυναίκες (60% των περιπτώσεων) πιο συχνά απ’ ότι άντρες και είναι πιο συχνή σε άτομα που έχουν μεγαλώσει σε χώρες μακριά από τον Ισημερινό. Κάποιοι ερευνητές πιστεύουν ότι έχουν προδιάθεση για την αρρώστια αυτή εξαιτίας γενετικών παραγόντων. Η ασθένεια αυτή εμφανίζεται συνήθως σε ηλικία 20 – 40 ετών. Εκτιμάται ότι προσβάλλει περισσότερο από ένα εκατομύριο ανθρώπους παγκοσμίως.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια χρόνια ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι στη σκλήρυνση κατά πλάκας το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται εξαιτίας έκθεσής του σε κάποιον ιό ή/ και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, αλλά κατά έναν περίεργο τρόπο εστιάζει μέρος της επίθεσής του στα δικά του νευρικά κύτταρα, είναι δηλαδή αυτοάνοσο. Η φλεγμονή των νευρικών ιστών που είναι αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης του ανοσοποιητικού συστήματος στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο μυελό προκαλεί αδυναμία των νεύρων να μεταφέρουν ερεθίσματα. Αυτό έχει σαν αποτελέσματα πολλά νευρολογικά συμπτώματα . Η πορεία της ασθένειας ποικίλει , με περιόδους ύφεσης και επιδείνωσης των συμπτωμάτων, ωστόσο προοδευτική καταστροφή του κεντρικού νευρικού συστήματος βρίσκεται σε γενικές γραμμές σε εξέλιξη. Οι επιδεινώσεις της ασθένειας αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή για να μειώσουν τη συχνότητα των επιθέσεων και για να καθυστερήσουν την αναπηρία.

Συμπτώματα:

Τα συμπτώματα της ασθένειας διαφέρουν πολύ ανάλογα με το ποια νεύρα έχουν προσβληθεί. Μερικά είναι εμφανή, άλλα όμως όπως η κούραση, η εναλλαγή διάθεσης, η απώλεια πρόσφατης μνήμης και η δυσκολία συγκέντρωσης είναι συνήθως συμπτώματα ακαθόριστα που είναι δύσκολο να περιγραφούν. Τα πιο κοινά συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι:

  • θόλωση όρασης
  • Αδυναμία ενός ή και των δύο άκρων
  • Αλλαγή στην αίσθηση των χεριών ή των ποδιών όπως π.χ μούδιασμα
  • Ζάλη ή αστάθεια
  • Διαταραχές της ούρηση

Οι διαταραχές της ούρησης εξαρτώνται από ποιο τμήμα της σπονδυλικής στήλης έχει προσβληθεί από τη νόσο. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ακράτειας ούρων στην σκλήρυνση κατά πλάκας:

  • Αντανακλαστική ακράτεια
  • Ακράτεια από προσπάθεια
  • Επιτακτική

Δείτε τώρα

Το καλάθι μου

 x 
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Αλπακο ΑΕ Κεντρικά γραφεία

17ο  χλμ Εθν. Οδού Αθ. Λαμίας
Τηλ.: 210 6201400
Φαξ: 210 6201333
E-mail: info@alpako.gr

Β. Ελλάδα- Θεσσαλονίκη

Πελοπόννησος- Πάτρα

Κρήτη- Ηράκλειο

Υπόλοιπη Ελλάδα