Προβληματικό δέρμα

Προβληματικό δέρμαΥπάρχουν διάφοροι τύποι παθήσεων και τραυμάτων της επιδερμίδας. Ο οργανισμός αντιδρά στις αλλαγές (ηλικία, περιβάλλον, ασθένεια) που περιγράψαμε αλλάζοντας τη φυσιολογική λειτουργία του και επικεντρώνεται στην αποκατάσταση κάθε προβλήματος που παρουσιάζεται ώστε να υπάρξει και πάλι ισορροπία.

Παρατηρώντας το δέρμα να αλλάζει είτε σε φυσιολογικό ρυθμό λόγω ηλικίας είτε λόγω κάποιας διαταραχής της λειτουργίας του οργανισμού, παρατηρούμε κάποιες από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

Μείωση της φυσικής υγρασίας του δέρματος

Όσο μεγαλώνουμε σε ηλικία υφιστάμεθα διάφορες αλλαγές, πολλές από τις οποίες επηρεάζουν την ποσότητα διατήρησης υγρασίας στο δέρμα. Ως αποτέλεσμα της γήρανσης η αναλογία λιπιδίων και νερού στην κεράτινη στοιβάδα μειώνεται. Παράλληλα αλλάζουν οι διατροφικές μας συνήθειες και η ποσότητα νερού που λαμβάνουμε καθημερινά.

Επίσης παρατηρούμε ότι οι τρίχες μας γίνονται λεπτές. Όταν πια δεν υπάρχουν τρίχες οι σμηγματογόνοι αδένες δεν λειτουργούν για να αποβάλλουν το σμήγμα που χρειάζεται στη διατήρηση της υγρασίας της επιδερμίδας. Επίσης οι ιδρωτοποιοί αδένες υπολειτουργούν με αποτέλεσμα να υπάρχει μειωμένη παραγωγή ουρίας, εστέρα γαλακτικού οξέος, νερού και χλωριούχου νατρίου ουσίες που συμβάλλουν στη δέσμευση υγρασίας στην επιδερμίδα και διευκολύνουν την αποβολή νεκρών κυττάρων από το δέρμα.

Ξηρό δέρμα

Όταν το δέρμα είναι ξηρό, το pH της ανώτερης στοιβάδας του δέρματος, που φυσιολογικά είναι όξινο, αλλάζει σε αλκαλικό. Η ξηρή επιδερμίδα προκαλεί ξύσιμο. Η απόξεσή της προξενεί διαταραχές στην προστατευτική ασπίδα της. Οι εκδορές που θα δημιουργηθούν εκεί σε συνδυασμό με το αλκαλικό περιβάλλον του ξηρού δέρματος αυξάνουν τον κίνδυνο για μόλυνση του δέρματος και ερεθισμό. Αν το δέρμα γίνει πολύ ξηρό τότε η επιδερμίδα θα παρουσιάσει ραγάδες οι οποίες δεν είναι συνήθως ορατές με γυμνό μάτι.

Στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται η χρήση προϊόντων όπως το Gelfix Spray.

Διάβρωση του δέρματος

Ορισμένες ασθένειες μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχές της λειτουργίας του δέρματος. Όταν το δέρμα διαβρέχεται η προστατευτική κάλυψη του δέρματος γίνεται πιο αδύναμη και από όξινη αλκαλική αυξάνοντας τον κίνδυνο μολύνσεως. Περιοχές με μεγαλύτερος κίνδυνος ανάπτυξης μόλυνσης είναι το περίνεο, περιστομικό δέρμα , οι περιοχές γύρω από τραύμα, καθώς επίσης και οι περιοχές που το δέρμα δημιουργεί ζαρώματα.

Για προστασία του δέρματος από τη διαβροχή προτείνουμε τη χρήση του Silesse που αδιαβροχοποιεί προστατεύοντας από ερεθισμούς. Αν έχει προκληθεί ερεθισμός και το δέρμα είναι εξιδρωματικό τότε προτείνουμε τη χρήση του Gelfix Spray που εφαρμόζει σε υγρό δέρμα και δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για επούλωση.

Δερματίτιδα του περινέου

Όταν υπάρχει διαρροή ούρων τότε η πιθανότητα ανάπτυξης δερματίτιδας είναι μεγάλη. Αυτό μπορεί να συμβεί σε όλες τις ηλικίες, από τη βρεφική, έως και σε μεγάλη ηλικία όταν το άτομο έχει χάσει τον έλεγχο της ούρησης . Ειδικά σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν έντονα διαρροϊκές κενώσεις (με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεολυτικά ένζυμα) είναι πολύ πιθανό να έχουμε καταστροφή της επιδερμίδας και λύση της συνεχείας του δέρματος.

Στις περιπτώσεις που υπάρχει ελαφριά ακράτεια ούρων και θέλουμε να προλάβουμε την ανάπτυξη οξύ ερεθισμού προτείνουμε τη χρήση του SILESSE το οποία δρα προληπτικά. Αν όμως το δέρμα έχει ερεθιστεί πολύ και εξιδρώνει σας συμβουλεύουμε να χρησιμοποιήσετε το Gelfix Spray.

Ενζυματικές διαρροές

Κατά την εξέλιξη ορισμένων ασθενειών δημιουργούνται στο δέρμα τεχνητά ανοίγματα τα οποία επιτρέπουν τη διέλευση ενζυματικών υγρών από το δέρμα π.χ. υγρά από λεπτό έντερο. Μια τέτοιου είδους διαρροή μπορεί να συμβεί μέσα από κάποιο σωληνάκι που έχει τοποθετηθεί στο δέρμα ή απευθείας από άνοιγμα στο σώμα. Το δέρμα στην περιοχή αυτή είναι πολύ πιθανό να απολεπιστεί και να ερεθιστεί πολύ.

Και στην περίπτωση αυτή προτείνεται η χρήση spray SILESSE για πρόληψη ανάπτυξης δερματίτιδας και το Gelfix Spay όταν υπάρχει ερεθισμός και το δέρμα εξιδρώνει.

Δείτε τώρα

Το καλάθι μου

 x 
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Αλπακο ΑΕ Κεντρικά γραφεία

17ο  χλμ Εθν. Οδού Αθ. Λαμίας
Τηλ.: 210 6201400
Φαξ: 210 6201333
E-mail: info@alpako.gr

Β. Ελλάδα- Θεσσαλονίκη

Πελοπόννησος- Πάτρα

Κρήτη- Ηράκλειο

Υπόλοιπη Ελλάδα