Προϊόντα Κατηγορίας: Στομίες

Χρήσιμες συμβουλές

Τις πρώτες εβδομάδες μετά την επιστροφή σας στο σπίτι από το νοσοκομείο, η καθημερινή σας ρουτίνα θα αλλάξει καθώς έχει αλλάξει και μια βασική λειτουργία του σώματος σας. Όταν νιώσετε άνετα με τη στομία σας και την καθημερινή διαδικασία περιποίησης θα μπείτε σε μια ρουτίνα και η αλλαγή του σάκου σας θα είναι θέμα μερικών λεπτών. Στην αρχή θα νιώθετε πως η στομία ελέγχει την ζωή σας, αλλά σύντομα θα δείτε πως εσείς ελέγχετε την στομία σας. Σίγουρα το πρώτο διάστημα θα έχετε πολλές ερωτήσεις για τη στομία σας και την εφαρμογή του σάκου. Για κάθε σας απορία σχετική με την εφαρμογή των σάκων, καλέστε μας στο 210 6203000 και 6203100 για να σας συμβουλέψουμε.

Παρακάτω ακολουθούν κάποιες γενικές συμβουλές για θέματα που αντιμετωπίζουν οι οστομικοί.

Ουλές, πτυχές και βαθουλώματα στο δέρμα κοντά στη στομία καλύψτε τα με την πάστα softpaste. Πάνω σε ομαλή επιφάνεια θα κολλήσουν καλύτερα τα συστήματα συλλογής. Επίσης η πάστα μπορεί να προλάβει και να εμποδίσει τυχόν διαρροές. Εάν χρησιμοποιείτε σύστημα συλλογής 2 τμχ μην αλλάζετε νωρίτερα τη βάση εκτός εάν υπάρχουν θέματα διαρροών ή δερματίτιδας.

Εάν η εφαρμογή του σάκου δεν είναι στεγανή πρέπει να τον αντικαταστήσετε αμέσως έστω και αν τον τοποθετήσατε πρόσφατα.

Εάν διαπιστώσετε διαρροές προσπαθήστε να εντοπίσετε την αιτία τους. Οι αυτοκόλλητες βάσεις πρέπει να αλλάζονται σε κανονικά χρονικά διαστήματα, διαφορετικά προκαλούν διαρροές και ερεθισμούς. Οι σάκοι δεν πρέπει να γεμίζουν πολύ γιατί το βάρος τους τραβά τη βάση από το σώμα.

Μην αφήνετε ακάλυπτο δέρμα ανάμεσα στη στομία και το κολλητικό υλικό. Είναι πολύ σημαντικό για να αποφύγετε τυχόν δερματίτιδα. Κάθε φορά που ανοίγετε ένα νέο κουτί με σάκους καλό είναι να ξαναμετράτε το μέγεθος της στομίας σας. Το μέγεθος της στομίας μπορεί να μεταβληθεί με την αύξηση ή την μείωση του βάρους, αν είναι χειμώνας ή καλοκαίρι κοκ.

Τα άτομα με κολοστομία που παρουσιάζουν διάρροια, είναι καλύτερα, όσο αυτή διαρκεί, να χρησιμοποιούν ανοικτό σάκο με ενσωματωμένο κλείστρο, ώστε να αποφεύγουν τις συχνές αλλαγές.

Μερικές φορές τα σκληρά κόπρανα στέκονται στο πάνω μέρος του σάκου κλείνοντας το άνοιγμα. Τοποθετώντας στο εσωτερικό του σάκου λίγη βαζελίνη ή παιδικό λάδι τα κόπρανα γλιστρούν προς τα κάτω.

Τα συστήματα συλλογής δεν εμποδίζουν το ντους ή το μπάνιο. Εάν ο σάκος σας φέρει φίλτρο καλύψτε το με το στρογγυλό αυτοκόλλητο (που συνοδεύει κάθε συσκευασία) ώστε να μην επηρεαστεί η λειτουργία του από την υγρασία. Μπορείτε επίσης να κολυμπήσετε στη θάλασσα ή σε πισίνα.

Πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας τα υλικά μας αλλαγής ώστε εάν χρειαστεί να μπορείτε να αντικαταστήσετε το σύστημα συλλογής ακόμη και όταν δεν βρίσκεστε στο σπίτι σας.

Εάν υπάρχει ερεθισμός του περιστομικού δέρματος και συχνή αποκόλληση του συστήματος συλλογής επικοινωνήστε μαζί μας για να σας βοηθήσουμε να αντιμετωπίσετε το θέμα έγκαιρα και χωρίς επιπλοκές. Οι συχνότερες αιτίες ερεθισμού είναι:

  • Συνεχής μετακίνηση του αυτοκόλλητου υλικού.
  • Υπολείμματα κοπράνων ή ούρων στην επιδερμίδα (λόγω φτωχής καθαριότητας ή λανθασμένη εφαρμογή του κολλητικού)
  • Φλεγμονή από τρίχες που υπάρχουν γύρω από την στομία.
  • Χρήση ακατάλληλων υλικών για τον καθαρισμό.
  • Χρήση ακατάλληλων υλικών για τον καθαρισμό.

Σε κάθε περίπτωση επικοινωνήστε μαζί μας για να σας παρέχουμε τις κατάλληλες συμβουλές.

Η ήπια αιμορραγία από την επιφάνεια του ανοίγματος δεν είναι ανησυχητική και οφείλεται στην υπερβολική πίεση κατά τον καθαρισμό. Όμως τυχόν αιμορραγία από το εσωτερικό της στομίας πρέπει να αναφερθεί στον γιατρό σας.

Πότε πρέπει να καλέσετε τον γιατρό σας:

  • τραυματισμός της στομίας
  • κράμπες που διαρκούν αρκετές ώρες
  • ασυνήθιστη αλλαγή της εμφάνισης/μεγέθους της στομίας
  • πρόπτωση της στομίας
  • μεγάλη αιμορραγία/ αιμορραγία από το εσωτερικό της στομίας

Δείτε τώρα

Το καλάθι μου

 x 
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Αλπακο ΑΕ Κεντρικά γραφεία

17ο  χλμ Εθν. Οδού Αθ. Λαμίας
Τηλ.: 210 6201400
Φαξ: 210 6201333
E-mail: info@alpako.gr

Β. Ελλάδα- Θεσσαλονίκη

Πελοπόννησος- Πάτρα

Κρήτη- Ηράκλειο

Υπόλοιπη Ελλάδα