Προϊόντα Κατηγορίας: Στομίες

Συμβουλές για την καθημερινή περιποίηση της στομίας

Η διατήρηση του δέρματος γύρω από την στομία σε καλή κατάσταση εξαρτάται από την σωστή περιποίηση. Υγιές δέρμα σημαίνει και καλή εφαρμογή του σάκου. Επομένως η φροντίδα του περιστομικού δέρματος πρέπει να σας γίνει μια καθημερινή συνήθεια.

Το πρώτο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση είναι ο σωστός καθαρισμός του δέρματος. Αλλά πρώτα από όλα χρειάζεστε το δικό σας χώρο και άνεση για όση ώρα ασχολείστε με την στομία σας. Συνήθως το μπάνιο του σπιτιού είναι ο κατάλληλος χώρος.

Έχετε πάντα έτοιμα τα απαιτούμενα υλικά όπως:

 • Ψαλιδάκι με κυρτά άκρα
 • Υλικά αλλαγής (αυτοκόλλητος σάκος ή σύστημα βάσης και σάκου).
 • Υλικά καθαρισμού (γάζες, κατά προτίμηση non woven, νερό, skin lotion).
 • Μια ειδική κρέμα (soft paste) που θα χρησιμοποιηθεί σαν στεγανοποιητής, εφόσον απαιτείται.
 • Ένα ειδικό προϊόν αφαίρεσης του κολλητικού υλικού και των υπολειμμάτων (Niltac).
 • Μετρητής στομίας

Απομακρύνετε προσεκτικά τον υπάρχοντα σάκο, χωρίς να ερεθίσετε το δέρμα, τραβώντας μαλακά από πάνω προς τα κάτω. Το προϊόν Niltac μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια σε αυτό το στάδιο. Καθαρίστε το δέρμα γύρω από την στομία, κάνοντας κυκλικές κινήσεις από την περιφέρεια προς την στομία με:

 • 1-2 στεγνές γάζες για χονδρικό καθάρισμα.
 • 1-2 βρεγμένες (σε χλιαρό νερό) και στιμένες γάζες για καλό καθάρισμα.
 • 1-2 στεγνές γάζες για στέγνωμα της περιοχής (ταμπονάρετε την περιοχή).

Μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε skin lotion- που καθαρίζει το δέρμα από υπολείμματα ενζύμων-που δεν χρειάζεται ξέβγαλμα.

Εάν χρησιμοποιείτε σάκο δυο τεμαχίων και αλλάζετε μόνο το σάκο, καθαρίστε καλά το δακτυλίδι της βάσης πριν βάλετε τον νέο σάκο.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

 • ΜΗΝ χρησιμοποιείτε βενζίνη, αιθέρα, αφριστικά καθαριστικά καθώς υπάρχει κίνδυνος να ερεθίσουν ή να ξηράνουν το δέρμα
 • ΜΗΝ χρησιμοποιείτε αρωματικές αλοιφές, έλαια, κοινές κρέμες καθώς υπάρχει κίνδυνος να μην κολλήσουν καλά τα υλικά
 • ΜΗΝ χρησιμοποιείτε σφουγγάρια ή γάντια του μπάνιου καθώς υπάρχει κίνδυνος μυκητίασης
 • ΜΗΝ χρησιμοποιείτε χαρτί τουαλέτας ή χαρτοβάμβακα καθώς τρίβονται και αφήνουν υπολείμματα πάνω στο δέρμα

Εάν υπάρχουν πτυχές, βαθουλώματα ή ουλές στο περιστομικό δέρμα καλύψτε με την ειδική κρέμα (soft paste).

Για να τοποθετήσετε τον νέο σάκο βεβαιωθείτε πως το δέρμα σας είναι στεγνό και πως το άνοιγμα της βάσης (του κολλητικού δηλαδή υλικού) ταιριάζει ακριβώς με το άνοιγμα της στομίας. Πριν τοποθετήσετε τον σάκο αφαιρέστε το φίλμ που καλύπτει το κολλητικό υλικό. Ξεκινήστε την εφαρμογή από κάτω προς τα πάνω αφού βεβαιωθείτε πως δεν υπάρχουν ζάρες ανάμεσα στο δέρμα και το αυτοκόλλητο.

Πιέστε σταθερά για λίγο ώστε να κολλήσει καλά. Εάν ο σάκος είναι χωριστός συνδέστε τον με την βάση ξεκινώντας κάτω από την στομία και πιέζοντας κυκλικά ώστε ο δακτύλιος της βάσης να κουμπώσει στον δακτύλιο του σάκου. Για διπλή σιγουριά ρίξτε 6-9 σταγόνες Nodor S μέσα στον σάκο για εξουδετέρωση των οσμών.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ:

Μετράτε τακτικά το μέγεθος της στομίας σας
Η στομία σας θα είναι πρησμένη αμέσως μετά την εγχείρηση και για τις επόμενες ημέρες. Καθώς το πρήξιμο σταδιακά υποχωρεί είναι σημαντικό να μετράτε τακτικά το μέγεθος της στομίας σας. Κάθε κουτί με υλικά διαθέτει ειδική μεζούρα μέτρησης. Ας σας γίνει συνήθεια η μέτρηση του μεγέθους της στομίας σας κάθε φορά που ανοίγετε ένα νέο κουτί.

Σιγουρευτείτε ότι η οπή εφαρμόζει τέλεια
Θα εξασφαλίσετε τη μέγιστη προστασία του περιστομικού δέρματος προσαρμόζοντας την οπή (άνοιγμα) του κολλητικού υλικού όσο το δυνατόν πιο κοντά στην στομία. Το κολλητικό υλικό πρέπει να εφαρμόζει τέλεια γύρω από την στομία χωρίς όμως να της ασκεί πίεση και να ερεθίζει.

Για καλύτερη πρόσφυση
Για να αυξήσετε την κολλητική ικανότητα του σάκου μπορείτε να ζεστάνετε το κολλητικό υλικό τοποθετώντας το για λίγο πάνω στο δέρμα σας (π.χ τοποθετήστε το κάτω από την ζώνη σας- στο δέρμα- 5 με 10' πρίν την αλλαγή) ή τρίβοντας το στις παλάμες σας. Με αυτόν τον τρόπο η πρόσφυση θα είναι καλύτερη ακόμη και σε σημεία που το δέρμα έχει ουλές ή άλλες ανωμαλίες.

Απόρριψη του σάκου
Πριν πετάξετε το σάκο στα σκουπίδια, είναι καλό να διπλώνετε και να κολλάτε το κολλητικό υλικό ώστε να απομονωθεί το περιεχόμενο του.

Για περισσότερες πληροφορίες ζητήστε να σας στείλουμε το φυλλάδιο "Φροντίδα στομίας στο σπίτι" με εικονογραφημένες οδηγίες περιποίησης του δέρματος και αλλαγής του σάκου ή ζητήστε από το εξειδικευμένο προσωπικό μας να σας επισκεφθεί στον χώρο σας (χωρίς χρέωση) για αναλυτική παρουσίαση.

Δείτε τώρα

Το καλάθι μου

 x 
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Αλπακο ΑΕ Κεντρικά γραφεία

17ο  χλμ Εθν. Οδού Αθ. Λαμίας
Τηλ.: 210 6201400
Φαξ: 210 6201333
E-mail: info@alpako.gr

Β. Ελλάδα- Θεσσαλονίκη

Πελοπόννησος- Πάτρα

Κρήτη- Ηράκλειο

Υπόλοιπη Ελλάδα