Τι είναι η ειλεοστομία

Ορισμένες ασθένειες του λεπτού εντέρου οδηγούν στην ανάγκη δημιουργίας μιας τεχνητής εξόδου (στομία) των κενώσεων. Η ειλεοστομία επομένως είναι ένα τεχνητό χειρουργικό άνοιγμα του λεπτού Τι είναι η ειλεοστομία εντέρου (ειλεός) το οποίο στερεώνεται στα κοιλιακά τοιχώματα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη διαφοροποίηση της κανονικής λειτουργίας εκκένωσης του λεπτού εντέρου.

Η ειλεοστομία μπορεί να δημιουργηθεί σε οποιαδήποτε σημείο του λεπτού εντέρου και η ακριβής θέση εξαρτάται από τον σκοπό πραγματοποίησης της επέμβασης. Στις περισσότερες περιπτώσεις η ειλεοστομία βρίσκεται στην δεξιά πλευρά της κοιλιάς.

Η ειλεοστομία δεν έχει σφιγκτήρα μυ, και επομένως ο ασθενής δεν μπορεί να ελέγξει τις κενώσεις.

Οι κενώσεις έχουν υδαρή μορφή ενώ η ποσότητα/συχνότητα διαφέρει ανάλογα με τον ασθενή και την τοποθεσία της στομίας στο λεπτό έντερο. Η στομία είναι κόκκινη και υγρή. Επιπλέον δεν έχει νευρικές απολήξεις και επομένως αίσθηση.

Στην ειλεοστομία οι κενώσεις περιέχουν μεγάλη ποσότητα ενζύμων (από την διαδικασία της πέψης) και είναι ερεθιστικές για το δέρμα. Ένας ανοικτός σάκος, με ενσωματωμένο κλείστρο, που ονομάζεται σάκος ειλεοστομίας χρησιμοποιείται για την συλλογή και στην συνέχεια την απόρριψη των κενώσεων.